Home Cégünkről Finanszírozás Pályázati lehetőségek

Termék kategóriák

Nyelv választó

English Croatian Czech German Italian Polish Romanian Russian Hebrew Serbian Slovak Slovenian Ukrainian Hungarian

ÚJ TERMÉKÜNK!

Akik itt vannak!

Oldalainkat 10 vendég böngészi
Apríték PDF Nyomtatás E-mail

Általában az aprítékról

Mi egyáltalán az apríték?

Apríték alatt géppel aprított fát értünk. Az aprítékot többfajta alapanyagból állíthatjuk elő. Megkülönböztetünk aprítékot erdőfriss fából, fűrészüzemi hulladék fából, gazdaságápolásból, tehermentes és terhes öregfából.

Erdő apríték előkészítésénél különböző eljárási folyamatok használatosak. Ezek a gépesítési fokozatukban különböznek. Állandóan vagy egy meghatározott fafajtát használunk vagy egészfa használata lehetséges.

Durva vagy fimon faapríték előállításához használhatunk gyors vagy lassú aprítót. Van tárcsás-, dob- és csigaaprító.

Az apríték minőségét a víztartalom mennyisége határozza meg. Az erdőfriss apríték nedvességtartalma az átlagokat tekintve 40% körül van. Ajánlott ezt előszárítani 40% alá. Különben égetéskor az energia egy részét a víz elpárologtatásához pocsékoljuk el, így az égési hatásfok jelentősen lecsökken. Ezen kívül a nedves fában a gombaspórák is veszélyt jelenthetnek az egészségre. És a száraz apríték kisebb tároló helyet is igényel. A mértékegysége töltőtérméter (Srm). Ez fajtánként különbözően kb 200-300kg. Egy 40%-os nedvességtartalmú fánál az energiatartalom 2,5 és 4,00 GJ/Srm között van.

Az aprítékot az ÖNORM M 7133 szerint osztályozzák: méret (pl G30), víztartalom (pl W30), töltősúly (pl S160), hamutartalom (pl A1)

Ez a norma szerint a finomsága (1mm) minden osztálynak max 4%. Ez azt jelenti, hogy a fűrészpor és fűrészhulladék nem minősülnek aprítéknak. Ezeket normál apríték tütelésű kazánban nem lehet elégetni.

Apríték tárolás


A gombák és a baktériumok hőt termelhetnek és ez akár öngyulladáshoz is vezethet. És az éghető összetevőket is roncsolhatják.

Hogyan kerüljük el?

-Száraz anyag betárolása
-Kerüljük a tűlevél és levél tárolását
-Minimális raktározási idő
-Nedvességtől óvjuk a raktározott anyagot
-Jó levegőztetés
-Optimális töltési magasság
-Kerüljük a túl sok finom összetevőt
-Aktív szárítás és hűtő-levegőztetés


Egészségügyi okokból is kerülendő a gombafejlődés! Befolyásoló tényezők: a hőmérséklet és a magas nedvességtartalom.

Betegségek elkerülése:
-Aprítatlan formában való előtárolás (erdőben 6 hónap)
-Aprítékot rövid ideig tárolni
-Zöld részeket nem tárolni
-Finom részeket (por) nem tárolni
-Lehetőleg messze tárolni munka- és lakóhelytől
-Ne a fő szélirányba legyen a raktár
-A raktározás sorrendjében égetni (először a régit)
-Raktárt tisztán tartani
-Külsőtárolásnál is ügyeljünk a nedvességtől való védelemre
-Belső tárolásnál ügyeljünk a páratartalom csökkentésére
-Belső tárolásnál alakítsunk ki egy levegőztető rendszert
-Ruhákat, élelmiszert ne tároljunk az aprítékkal


Az előállításából adódóan aprítékot csak nagy menyiségben töltőtömgként lehet előállítani. Így nagy tároló hely kell neki, így elég kicsi a valószínűsége, hogy családi háznál ez megvalósítható.
 

Az Ön véleménye

Értékelje új weblapunkat!
 

Itt talál meg bennünket!

Ügyintézési idő

Hétfő

8.00 - 16.00

Kedd

8.00 - 16.00

Szerda

8.00 - 16.00

Csütörtök

8.00 - 16.00

Péntek

8.00 - 16.00


Kérjük, ha ettől eltérő időpont felel meg önnek, egyeztessen kollégánkkal!