Home

Termék kategóriák

Nyelv választó

English Croatian Czech German Italian Polish Romanian Russian Hebrew Serbian Slovak Slovenian Ukrainian Hungarian

ÚJ TERMÉKÜNK!

Akik itt vannak!

Oldalainkat 12 vendég böngészi
Pellet PDF Nyomtatás E-mail

Milyen a jó pellet?

Egyszerűen a minőségről – fogyasztóknak

A jó pellet felülete sima, fényes, hosszirányú repedésektől mentes. Az ilyen felületű pellet nagy valószínűséggel megfelelő sűrűségű (optimális présnyomás és hőmérséklet közepette készült), azaz tömörsége, kopásállósága morzsalékonysága is megfelelő.
Vízpróba: a sűrűség közvetlen ellenőrzését oly módon is elvégezhetjük, hogy vízbe ejtünk pár darab pelletet, amelyeknek el kell süllyedniük, hiszen az elvárt sűrűség nagyobb, mint 1 kg/dm3.
Törésteszt: válasszunk ki 5-10 db pelletet a halmazból és törjük ketté, ha nehezen, roppanva törnek éles törésvonalat, és kagylós felületet hagyva, az a megfelelő tömörség jele. Ha a pellet kézzel elmorzsolható, biztosan nem jó minőségű.

Szemrevételezéses eljárás: a csomagolást átforgatva megnézzük, hogy mennyi morzsalék van a zsák alján; ha nagy mennyiségben van jelen, az azt mutatja, hogy a tüzelőanyag nem megfelelő. Érdemes a méretelosztást is ellenőrizni: ha sok apró pellet is van a halmazban, az szintén a nem megfelelő minőségre utal. A szín is utalhat a minőségre, de ennek értékeléséhez nagy tapasztalatra van szükség; a tiszta „fehér” fapellet világosabb fafajtákból készül, és valószínűleg nem tartalmaz kéreganyagot. A „barnább” színű fapellet pedig lehet attól sötétebb, hogy keményfából készült vagy a présnyomás volt magas és kisség megégett a fafelület. A minősége ettől még kiváló lehet. Amennyiben szürkés foltokat látunk a pellet felületén, az az alapanyag nem megfelelő tárolására, és az ennek következtében megkezdődött káros biológiai folyamatokra (gombásodás) utalnak, melyek jelentős minőségromláshoz vezethetnek. A friss, meleg pellet illata intenzív és kellemes, de a kihűléssel gyorsan elillan, így vásárláskor már nem használható minősítésre.

Kétely vagy minőségi problémák esetén a pelletből vett mintánkat lehetőségünk van műszeresen bevizsgáltatni egy akkreditált tüzelőanyag vizsgáló laboratóriumban, ahol a megfelelő szabványok figyelembevételével felkészült szakemberek adnak róla véleményt.
KÖRNYEZETBARÁT FATÜZELÉS - A GÁZFŰTÉS KÉNYELMÉVEL:

EZ A PELLETFŰTÉS


A pellet felhasználása

Amennyiben fontos Önnek a környezetvédelem, a kényelem, a precizitás, a megbízhatóság, a hatékonyság, valamint a pénzére is odafigyel, akkor legjobban teszi, ha a pelletfűtést választja!
A pellet 100 %-ban természetes alapanyagokból készülő, 6 mm átmérőjű granulátum, leginkább a nyúltáphoz hasonló formájú anyag. Fűrészporból és faforgácsokból préselik össze nagy nyomáson. Kötőanyagként a fában természetes anyagként megtalálható lignin szolgál. A pellet égése során mindössze annyi szén-dioxidot bocsát ki, amennyit a fa élete során beszívott (szén-dioxid semleges), így globálisan nem növeli a levegőben található káros anyagokat, valamint nem segíti elő az üvegházhatást. Megújuló energiaforrásként nem fenyeget az a veszély, hogy esetleg elfogy, szemben a fosszilis energiaforrásokkal (szén, földgáz, olaj).

A tüzelőberendezések széles termékskálájának segítségével Ön biztosan megtalálja az otthonához illő megoldást. Nagy teljesítményű pelletkazánok vagy a nappali elegáns bútoraként is funkcionáló légfűtéses vagy központi fűtésre köthető pelletkandallók, bármelyiket is választja, döntésével az egyik leggazdaságosabb fűtésmód mellett teszi le voksát.

A pelletkandallók és kazánok nagy megbízhatósággal és magas hatásfokkal használják fel a pelletet az Ön otthona melegének biztosítására.

Szabványok DIN 51731 és DIN Plus: Préstermék természetes fából - követelmények és feltételek

A préstermék alatt itt a pelletet és a brikettet értik. Ezeket hossztól és átmérőtől függően 5 kategóriába sorolták. A 6 mm átmérőjű pelletet sorolták a kisebb tűzhelyekhez, amelyek a normál háztartásokban használatos kandallókat, kazánokat jelenti. Ez a pellet a DIN 51731 - HP5 jelölést kapta. A szabványban többek közt például a pellet nedvességét és fűtőértékét definiálták, valamint rögzítették a nehézfém-koncentráció határértékeit. A túlságosan általános DIN-nél valamennyivel szigorúbb megkötéseket tartalmaz az új DIN plus és az osztrák ÖNORM követelményrendszer.

ÖNORM M 7135 Préstermék természetes fából, vagy kéregből - követelmények és feltételek

Ebben már megfelelő követelményeket támasztanak a pellet minőségével kapcsolatban. Rögzítették többek közt a ledarálódás fogalmát (törmeléktartalom), a préselési segédanyagok és a kötőanyagok mennyiségét. Valamit a pelletgyártók helyi ellenőrzését is belefoglalták. Pelletvásárláskor mindenképpen az ÖNORM szabványoknak megfelelő pelletet válassza! A szabvány további pontokban (M 7136; M 7137) tesz megkötéseket a szállítással és a tárolással kapcsolatban.

Termékpecsétek: DEPV Német pellet-energia szövetség (Deutscher Energie Pellet Verbandes) Megbízható minőséget biztosít, a DIN minősített termékek automatikusan nem kapják meg ezt a jelölést. PVA Osztrák Pelletszövetség (Pelletverbrand Austria) PVD Német Pelletszövetség (Pelletverbrand Deutschland) A kettő közt nincs lényeges különbség, szintén megfelelő minőséget biztosítanak.

Amennyiben úgy gondolja, hogy a kedvező költségű pelletfűtést még úgy szeretné olcsóbbá tenni, hogy megpróbál a pellet árán spórolni, akkor fel kell hívjuk a figyelmét arra, hogy a pellet minőségének romlásával a fűtés hatásfoka jelentősen csökken, és a salaklerakódás a tüzelőberendezésben üzemzavarokat eredményezhet. Így Önnek ebből nem haszna, hanem vesztesége keletkezhet, beleszámítva azt is, hogy a készüléket a rossz minőségű tüzelőanyag esetén gyakrabban kell tisztítani, nem beszélve egy esetleges üzemzavarról kemény hideg idő esetén. A németországi DIN szabvány nem tartalmaz elegendő megkötést, így nem biztosítja a megfelelő minőséget (helyette ÖNORM). Az általunk forgalmazott jó minőségű pellet megfelel a legmagasabb követelményeknek és előírásoknak.
 

Az Ön véleménye

Értékelje új weblapunkat!
 

Itt talál meg bennünket!

Ügyintézési idő

Hétfő

8.00 - 16.00

Kedd

8.00 - 16.00

Szerda

8.00 - 16.00

Csütörtök

8.00 - 16.00

Péntek

8.00 - 16.00


Kérjük, ha ettől eltérő időpont felel meg önnek, egyeztessen kollégánkkal!

Tisztelt Látogató!

Weboldalunkon négy fő üzletágunk és azoknak termékeit, hozzájuk tartozó szolgáltatásainkat találja meg. Amennyiben weboldalunkon hibát észlel, kérem jelezze elérhetőségeinken. Köszönjük.

Kellemes időtöltést kívánunk!
Tisztelettel

Kretzer 2002 Kft.
Általános információk
Bezárom