Home Cégünkről Cég adatok

Termék kategóriák

Nyelv választó

English Croatian Czech German Italian Polish Romanian Russian Hebrew Serbian Slovak Slovenian Ukrainian Hungarian

ÚJ TERMÉKÜNK!

Akik itt vannak!

Oldalainkat 7 vendég böngészi
Pellet PDF Nyomtatás E-mail

Milyen a jó pellet?

Egyszerűen a minőségről – fogyasztóknak

A jó pellet felülete sima, fényes, hosszirányú repedésektől mentes. Az ilyen felületű pellet nagy valószínűséggel megfelelő sűrűségű (optimális présnyomás és hőmérséklet közepette készült), azaz tömörsége, kopásállósága morzsalékonysága is megfelelő.
Vízpróba: a sűrűség közvetlen ellenőrzését oly módon is elvégezhetjük, hogy vízbe ejtünk pár darab pelletet, amelyeknek el kell süllyedniük, hiszen az elvárt sűrűség nagyobb, mint 1 kg/dm3.
Törésteszt: válasszunk ki 5-10 db pelletet a halmazból és törjük ketté, ha nehezen, roppanva törnek éles törésvonalat, és kagylós felületet hagyva, az a megfelelő tömörség jele. Ha a pellet kézzel elmorzsolható, biztosan nem jó minőségű.

Szemrevételezéses eljárás: a csomagolást átforgatva megnézzük, hogy mennyi morzsalék van a zsák alján; ha nagy mennyiségben van jelen, az azt mutatja, hogy a tüzelőanyag nem megfelelő. Érdemes a méretelosztást is ellenőrizni: ha sok apró pellet is van a halmazban, az szintén a nem megfelelő minőségre utal. A szín is utalhat a minőségre, de ennek értékeléséhez nagy tapasztalatra van szükség; a tiszta „fehér” fapellet világosabb fafajtákból készül, és valószínűleg nem tartalmaz kéreganyagot. A „barnább” színű fapellet pedig lehet attól sötétebb, hogy keményfából készült vagy a présnyomás volt magas és kisség megégett a fafelület. A minősége ettől még kiváló lehet. Amennyiben szürkés foltokat látunk a pellet felületén, az az alapanyag nem megfelelő tárolására, és az ennek következtében megkezdődött káros biológiai folyamatokra (gombásodás) utalnak, melyek jelentős minőségromláshoz vezethetnek. A friss, meleg pellet illata intenzív és kellemes, de a kihűléssel gyorsan elillan, így vásárláskor már nem használható minősítésre.

Kétely vagy minőségi problémák esetén a pelletből vett mintánkat lehetőségünk van műszeresen bevizsgáltatni egy akkreditált tüzelőanyag vizsgáló laboratóriumban, ahol a megfelelő szabványok figyelembevételével felkészült szakemberek adnak róla véleményt.
KÖRNYEZETBARÁT FATÜZELÉS - A GÁZFŰTÉS KÉNYELMÉVEL:

EZ A PELLETFŰTÉS


A pellet felhasználása

Amennyiben fontos Önnek a környezetvédelem, a kényelem, a precizitás, a megbízhatóság, a hatékonyság, valamint a pénzére is odafigyel, akkor legjobban teszi, ha a pelletfűtést választja!
A pellet 100 %-ban természetes alapanyagokból készülő, 6 mm átmérőjű granulátum, leginkább a nyúltáphoz hasonló formájú anyag. Fűrészporból és faforgácsokból préselik össze nagy nyomáson. Kötőanyagként a fában természetes anyagként megtalálható lignin szolgál. A pellet égése során mindössze annyi szén-dioxidot bocsát ki, amennyit a fa élete során beszívott (szén-dioxid semleges), így globálisan nem növeli a levegőben található káros anyagokat, valamint nem segíti elő az üvegházhatást. Megújuló energiaforrásként nem fenyeget az a veszély, hogy esetleg elfogy, szemben a fosszilis energiaforrásokkal (szén, földgáz, olaj).

A tüzelőberendezések széles termékskálájának segítségével Ön biztosan megtalálja az otthonához illő megoldást. Nagy teljesítményű pelletkazánok vagy a nappali elegáns bútoraként is funkcionáló légfűtéses vagy központi fűtésre köthető pelletkandallók, bármelyiket is választja, döntésével az egyik leggazdaságosabb fűtésmód mellett teszi le voksát.

A pelletkandallók és kazánok nagy megbízhatósággal és magas hatásfokkal használják fel a pelletet az Ön otthona melegének biztosítására.

Szabványok DIN 51731 és DIN Plus: Préstermék természetes fából - követelmények és feltételek

A préstermék alatt itt a pelletet és a brikettet értik. Ezeket hossztól és átmérőtől függően 5 kategóriába sorolták. A 6 mm átmérőjű pelletet sorolták a kisebb tűzhelyekhez, amelyek a normál háztartásokban használatos kandallókat, kazánokat jelenti. Ez a pellet a DIN 51731 - HP5 jelölést kapta. A szabványban többek közt például a pellet nedvességét és fűtőértékét definiálták, valamint rögzítették a nehézfém-koncentráció határértékeit. A túlságosan általános DIN-nél valamennyivel szigorúbb megkötéseket tartalmaz az új DIN plus és az osztrák ÖNORM követelményrendszer.

ÖNORM M 7135 Préstermék természetes fából, vagy kéregből - követelmények és feltételek

Ebben már megfelelő követelményeket támasztanak a pellet minőségével kapcsolatban. Rögzítették többek közt a ledarálódás fogalmát (törmeléktartalom), a préselési segédanyagok és a kötőanyagok mennyiségét. Valamit a pelletgyártók helyi ellenőrzését is belefoglalták. Pelletvásárláskor mindenképpen az ÖNORM szabványoknak megfelelő pelletet válassza! A szabvány további pontokban (M 7136; M 7137) tesz megkötéseket a szállítással és a tárolással kapcsolatban.

Termékpecsétek: DEPV Német pellet-energia szövetség (Deutscher Energie Pellet Verbandes) Megbízható minőséget biztosít, a DIN minősített termékek automatikusan nem kapják meg ezt a jelölést. PVA Osztrák Pelletszövetség (Pelletverbrand Austria) PVD Német Pelletszövetség (Pelletverbrand Deutschland) A kettő közt nincs lényeges különbség, szintén megfelelő minőséget biztosítanak.

Amennyiben úgy gondolja, hogy a kedvező költségű pelletfűtést még úgy szeretné olcsóbbá tenni, hogy megpróbál a pellet árán spórolni, akkor fel kell hívjuk a figyelmét arra, hogy a pellet minőségének romlásával a fűtés hatásfoka jelentősen csökken, és a salaklerakódás a tüzelőberendezésben üzemzavarokat eredményezhet. Így Önnek ebből nem haszna, hanem vesztesége keletkezhet, beleszámítva azt is, hogy a készüléket a rossz minőségű tüzelőanyag esetén gyakrabban kell tisztítani, nem beszélve egy esetleges üzemzavarról kemény hideg idő esetén. A németországi DIN szabvány nem tartalmaz elegendő megkötést, így nem biztosítja a megfelelő minőséget (helyette ÖNORM). Az általunk forgalmazott jó minőségű pellet megfelel a legmagasabb követelményeknek és előírásoknak.
 

Az Ön véleménye

Értékelje új weblapunkat!
 

Itt talál meg bennünket!

Ügyintézési idő

Hétfő

8.00 - 16.00

Kedd

8.00 - 16.00

Szerda

8.00 - 16.00

Csütörtök

8.00 - 16.00

Péntek

8.00 - 16.00


Kérjük, ha ettől eltérő időpont felel meg önnek, egyeztessen kollégánkkal!